eStire.ro

Articol actualizat la: 29 November 2018, 12:14

Rusia: Fostul ministru al Apărării, Anatoli Serdiukov, anchetat într-un caz de corupţie

Rusia: Fostul ministru al Apărării, Anatoli Serdiukov, anchetat într-un caz de corupţie
 

O anchetă a fost deschisă, joi, împotriva fostului ministru rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, care a fost concediat în 2012, în contextul unui răsunător scandal de corupţie, relatează AFP.

Fostul ministru este suspectat de "neglijenţă", după ce a ordonat lucrări de amenajare a unui complex privat în sudul Rusiei şi construirea unui drum care asigură accesul în acel loc, a anunţat Comitetul de anchetă, principalul organ rus de investigaţii penale.

Aceste lucrări, care au cauzat un prejudiciu de peste 56 de milioane de ruble (1,3 milioane de euro) Guvernului rus, au fost efectuate de către militari în timpul serviciului, a adăugat Comitetul într-un comunicat.

Potrivit acestei surse, Serdiukov a declarat că lucrările vizau "construirea unei baze de agrement pentru Ministerul Apărării".

Dar, "în final, pe drumul construit aveau acces doar proprietari şi vizitatori" ai complexului privat "Jitnoe", a adăugat Comitetul. Fostul ministru riscă până la trei ani de închisoare.

În noiembrie 2012, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat concediarea lui Serdiukov, în urma deschiderii mai multor anchete pentru fraudă împotriva unei societăţi afiliate Ministerului Apărării, în cadrul vânzării de bunuri publice.

Mai mulţi oficiali implicaţi în deturnări de fonduri au fost arestaţi între timp. Serdiukov a fost audiat de mai multe ori ca martor în acest dosar.

Acest proces este cel mai răsunător din seria celor deschise în ultimul timp în Rusia împotriva unor oficiali acuzaţi de corupţie, un rău care distruge ţara şi subminează încrederea populaţiei.

Serdiukov a fost numit recent director al unei filiale din cadrul holdingului public Rostec, care activează în special în industria de armament.

citeşte şi:

Investitorii fug de corupţia din Ruisia

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a arătat mândru de evoluţia şi performanţele economice ale ţării sale, însă investitorii străini nu scapă din vedere prezenţa oligarhilor ruşi  a căror influenţă coruptă este o piedică în calea dezvoltării. Pentru străini, piaţa din Rusia este una plină atât de promisiuni şi oportunităţi, cât şi de un mediu periculos şi înşelător.

Putin recunoaşte că judecătoriile ruseşti au probleme

Preşedintele Vladimir Putin recunoaşte că justiţia rusească întâmpină probleme majore. La o întâlnire cu reprezentanţii regionali ai drepturilor omului, liderul de stat a atras atenţia că Avocatul Poporului trebuie să facă parte din comisiile de calificare, care au autoritatea de a concedia judecătorii.

 

Sursa: Adevarul